Pierogi z kapustą i grzybami
- 300 g mąki pszennej
- 130 ml wrzątku
Farsz:
- 300 g kapusty kiszonej
- 30 g grzybów suszonych
- 2 duże cebule
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- kminek
- cukier
- masło
- olej
TO CI SIĘ PRZYDA
- wałek
Porada szefa kuchni
Jeśli chcesz nadać pierogom eleganckiego wyglądu, odciśnij na całej długości rantów ( zlepień ) pierogów wzorek używając widelca.
Pierogi z kapustą i grzybami przepis
- Do miski przesiej mąkę pszenną. Następnie zalej wrzątkiem. Całość mieszaj widelcem, aż się lekko połączy.
- Następnie roztrzep jajko i zacznij zarabiać masę. W zależności od konsystencji dolej jeszcze wody lub dosyp mąki. Całość wyrabiaj przez kilka minut.
- Na palniku podgrzej metalową miskę i przykryj nią kulkę ciasta (dzięki temu ciasto będzie jeszcze bardziej elastyczne).
- Po paru minutach (gdy przestygnie) przełóż kulkę do plastikowego woreczka( aby nie wysychało - w ten sposób można przechowywać ciasto przez kilka dni w lodówce).
- Opłucz kapustę i odcedź. Jeżeli kapusta jest za kwaśna, możesz ją chwilę podgotować.
- Po ugotowaniu ponownie odcedź kapustę i drobno posiekaj.
- Suszone grzyby zalej w garnku 2 szklankami wody i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut.
- Cebulę drobno posiekaj w kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę lekko posypując cukrem.
- Grzyby pokrój w drobną kostkę i razem z kapustą dorzuć do cebuli. Całość podlej wywarem z grzybów. Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż do miękkości.
- Gotowy farsz dopraw do smaku solą, pieprzem, kminkiem mielonym oraz gałką muszkatałową (dla uzyskania jednolitej masy, farsz zmiel w maszynce do mięsa, jednak ten zabieg nie jest konieczny).
- Z woreczka wyciągnij 1/3 część ciasta. Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj do grubości 1 mm (pamiętaj aby pozostałe ciasto cały czas było szczelnie zamknięte).
- Przy pomocy szklanki lub naczynia o większej średnicy brzegu wykrój okręgi (aby ciasto się nie przyklejało do naczynia, zanurz brzegi w mące).
- Na wycięty okrąg rozłóż 1 łyżeczkę farszu i zlep ciasto zaczynając od środka, a kończąc na rogach. Zlepione pierogi rozłóż na drewnianej desce oprószonej mąką i trzymaj pod przykryciem z materiału.
- W szerokim garnku zagotuj większą ilość wody. Dodaj 2 łyżki oleju i 2 łyżeczki soli. Pierogi wkładaj ostrożnie do lekko bulgoczącej wody używając szumiastej łyżki.
- Po wypłynięciu powinny się gotować jeszcze ok 6 - 8 minut - w zależności od grubości ciasta i brzegów.
No wlasnie sie szykuje na te pierogi
witam,
czy takie pierogi (ze wzgledu na grzyby) mozna mrozic?
jak najbardziej, w sklepach takich pierogów jest pełno, pozdrawiam
pyszne pierogi-polecam przepis:)
Mniej więcej na ile piegrogów jest ten przepis??
30-40
Pierogi wyszły bardzo dobre, 31 szt :) Ciasto dużo lepsze od mojego, więc przy nim zostaję, nie jest takie twarde jak moje;) dzięki pozdrawiam
PYCHA!!! pierwszy raz w życiu robiłam pierogi z kapustą i grzybami i wyszły super :) bardzo dziękuję za opublikowanie tego przepisu. Polecam wszystkim.
Mam doświadczenie w pierogach i powiem, że dodaję zawsze samo żółtko na 05 kg mąki, wodę oczywiście gorącą i ja dolewam jeszcze 2 łyżki oleju. Ciasto mam zawsze jak puszek !!!!!! Pozdrawiam